Actualiteit

Expositie Dier (bare) mensen Van 14 augustus 2022 tot 19 september 2022 exposeert Daisy Karthaus in Bezoekerscentrum D’n Liempdsen Herd in Liempde. Ze exposeert met haar serie olieverfschilderijen rondom het thema mens en dier. Daarnaast is het schilderij De Kus te zien en een aantal lino’s. De werken zijn te koop en natuurlijk kun je een opdracht geven voor een persoonlijk schilderij. U bent van harte welkom bij de opening van de expositie op zondag 14 augustus om 14.00 uur. Zaterdag 17 september kunt u een bezoek aan haar expositie combineren met de presentatie van de nieuwe roman van haar partner Jasper Mikkers. De roman De kleine jongen en de rivier speelt zich af in Liempde en zal om 15.00 uur worden gepresenteerd in De Serenade in Liempde.

 

Vier maanden lang werkte Daisy aan 30 olieverf portretten die ze bijeenbracht in één lijst. Tezamen vormen ze één kunstwerk dat zij de titel gaf: Kus. Alle geportretteerden geven de toeschouwer een kus: de kus van medeleven, begrip en troost.

Haar intentie bij het schilderen van Kus was voor verzachting te zorgen van de ellende die een gevolg is van het coronavirus. Ooit, dat mogen we hopen, zal corona op de achtergrond gedrongen worden. De kus zal dan solidariteit en medeleven uitdrukken bij het ondergaan van andere vormen van pijn: eenzaamheid, angst, verdriet.

Artikel in het Brabants Dagblad naar aanleiding van het laatste schilderij Kus

 

 

Van 18 tot 24 juli 2020 nam Daisy deel aan een internationale groepstentoonstelling in Galleria d’Arte POCKET ART STUDIO, via della Reginella 11 Roma. De expositie kreeg de titel IL VIAGGIO DELL’ARTE (DE REIS VAN DE KUNST). Daarmee is Daisy ook opgenomen in de groep schilders die door deze galerie en de organisator van de expositie Claudio Giulianetti wordt gesteund en vertegenwoordigd. Zij heeft een pagina op de website megaart.nl gekregen waarop zes van haar werken te zien zijn.

 

Dichtbundel Nachtleven 

In maart 2018 is de dichtbundel Nachtleven verschenen. Deze bibliofiel uitgegeven bundel telt 22 sonnetten van Jasper Mikkers en 10 aquarellen van Daisy Karthaus. De uitgever is Brandon Pers. Daar is de bundel ook verkrijgbaar.

Illustratie bij gedicht van Jasper Mikkers, 2018.

HET VERTREK

Is dit stationnetje niet opgeheven?
Het laatste fluitsignaal is lang verstomd.
Het spoor ligt als een kattenrug gekromd.
De lamp is stuk en ook de klok erneven.

Wat heeft hem eigenlijk hierheen gedreven?
Kun je nooit weten of er nog een komt?
De wind heeft alle tijden uitgegomd.
Men schijnt je hier de eeuwigheid te geven.

Klinkt daar een hoorn? Gloeit in de mist een sein?
Hij gooit alle twijfels overboord,
stapt in en geeft zich over aan de schijn.

Er is sindsdien niet meer van hem gehoord.
Was er dan werkelijk, bij God, een trein?
Hij moet, zo denkt men, ergens zijn ontspoord.

Dichter tegen de tijd
Tegelijk met presentatie van Nachtleven vond de première plaats van
Dichter tegen de tijd, een documentaire van Oogland Filmproducties over de Tilburgse auteur Jasper Mikkers (1948)  en zijn partner Daisy Karthaus. Dichter tegen de tijd werd gemaakt door Annelotte Verhaagen. Zij ging met Mikkers terug naar Liempde, het dorp waar hij opgegroeide, naar het oude seminarie in Oosterhout waar hij studeerde, maar ze maakte ook opnamen in de Tilburgse woning van Jasper Mikkers en Daisy Karthaus. 

De documentaire werd herhaaldelijk uitgezonden op NPO2 Extra en door Omroep Brabant. Op Youtube is de trailer te zien.

Over Oogland Producties schreef H.J.A. Hofland dat de interessegebieden van Oogland Filmproducties liggen op het ‘eigenaardige kruispunt tussen kunst en maatschappij’.

TOPICALITY

Exhibition

From July 18 to 24, 2020, Daisy took part in an international group exhibition at Galleria d’Arte POCKET ART STUDIO, via della Reginella 11 Roma. The exhibition was titled IL VIAGGIO DELL’ARTE (THE JOURNEY OF ART). This means that Daisy is also included in the group of painters supported and represented by this gallery and the organizer of the exhibition Claudio Giulianetti. She has been given a page on the website megaart.nl on which six of her works can be seen.

See https://www.megaart.it/p4/daisy-karthaus


Dichter bij de tijd
At the same time as the presentation of Nachtleven (Nightlife), in March 2018, the premiere of Dichter bij de tijd took place. Dichter bij de tijd is a documentary about author Jasper Mikkers (1948) and his partner Daisy. Daisy made four watercolors for this documentary.

The documentary was broadcast repeatedly on NPO2 Extra and by Omroep Brabant. The trailer can be seen on Youtube.


Collection of Poems Nightlife

In March 2018 the poetry collection Nachtleven was published. This bibliophile-published collection contains 22 sonnets by Jasper Mikkers and 10 watercolors by Daisy Karthaus. The publisher is Brandon Press. The book is for sale from the author. Send your order to jasper.mikkers@ziggo.nl.

Illustration for a poem by Jasper Mikkers, 2017

DEPARTURE

Has this station not been canceled?
The last whistle signal has been silenced for a long time.
The trail is curved like a cat’s back.
The lamp is broken and the clock is broken.

What has actually driven him here?
Can you never know if another one is coming?
The wind has erased all times.
They seem to give you eternity here.

Does a horn sound there? Does a signal glow in the fog?
He throws all doubts overboard,
gets in and surrenders to appearance.

He has not been heard since.
Was there really a train with God?
He must have been derailed, it is thought.